Restauracja Burkaty serwuje dla Państwa dania kuchni regionalnej i europejskiej.
Począwszy od bogatych i urozmaiconych śniadań, poprzez menu restauracji, które odkryje przed Państwem podróż po najgłębszych zakątkach kuchni regionalnej takich jak kwaśnica z babcinego przepisu, pstrąg z górskiego potoku, płynącego przed oknami naszej restauracji i wiele innych dań,
czego ukoronowaniem jest szarlotka z lodami. Dodatkowo w restauracji można się rozgrzać winem grzanym z naszego przepisu lub też wypić przepyszną, aromatyczna kawę, która z deserem przeniesie nas w chwilę zapomnienia.
Aktualnie restauracja a'la carte jest nie czynna, dla naszych gości oferujemy śniadania w formie bufetu oraz możliwość wykupienia serwowanych obiadokolacji (zupa, drugie danie, napój)
Menu:
Szef kuchni poleca:
1. Pajda Burkaty- wiejski chleb ze smalec, kiełbasą, cebulą, serem podhalańskim wędzonym i szczypiorkiem
2. Zupa Leśna Jucha- na śmietance z grzybami, masconymi grulami i boczkiem
3. Stek Rostbef na Różowo- podany na dębinie z frytkami stekowymi, masłem z czarnym czosnkiem, solą truflową oraz mixem sałat
4. Filet z Kurczaka Supreme- z risotto szafranowym, warzywami z woka, oliwą i parmezanem
Zakąski
1. Góralskie moskole- 4 szt. z bryndzą i masłem czosnkowym
2. Oscypek grillowany w panierce- 2 szt. z dżemem cebulowym, sałatą rzymską, pomidorkami i żelem malinowym
Zupy
1. Kwaśnica z grulami i wędzonym żeberkiem
2. Rosół domowy z makaronem
Pierogi własnej roboty
1. Pierogi z Babuni z twarożkiem na słodko
2. Pierogi z serem i ziemniakami
Dania dla dzieci
1. Zupa pomidorowa z makaronem
2. Stripsy drobiowe- z frytkami i surówką z marchewki
3. Naleśniki z serkiem lub nutellą
4. Puszyste placki pancakes z nutellą i syropem klonowym
5. Frytki z ketchupem
Dania Główne
1. Golonka Pieczona BBQ- grule pieczone, pomidorki kiszone, chrzan, kapusta zasmażana na słodko
2. Kotlet Bacy- kotlet schabowy z boczkiem, cebulką, podhalańskim serem wędzonym, dżemem cebulowym, kapustą zasmażaną na słodko i grulami pieczonymi
3. Placek po Zbójnicku- z gulaszem wieprzowym, kwaśną śmietaną, podhalańskim serem wędzonym, ogórkiem kiszonym
4. Pstrąg Białczański Pieczony- z grulami pieczonymi, masłem z czarnego czosnku, surówka z kiszonej kapusty, paloną cytryną
Makaron
1. Tagliatelle z Krewetkami- na białym winie z masłem i czosnkiem, chili, pietruszką i parmezanem
2. Penne z Kurczakiem- w sosie śmietanowym, szpinakiem i parmezanem
Sałatka
1. Sałatka z Grillowanym Kurczakiem- ogórek, winogrono, cebula czerwoną, winegret, mix sałat, grzanki
2. Sałatka z Kozim Serem- gruszka, burak glazurowany, orzech włoski, mix sałat
Desery
1. Szarlotka Burkaty- ciepła szarlotka z bitą śmietaną, gałka lodów śmietankowych
2. Słodki Burkat- lody rzemieślicze z bitą śmietaną, granolą czekoladową, sosem owocowym
Tel: 18 265 53 50/ kom: 511 080 008